Thursday, February 10, 2011

handmade pes masakan

ayahanda kls mmg sgt rajin dan suka memasak.ramai yg puji sedap!mmg boleh kata kalau ayahanda kls buka restoran laku habis!

sementelah ayahanda kls dtg bangi baru ni kls pun suruh ayahanda kls buat pes.ayahanda kls mmg handal buat pes utk masakan.sbb senang bila nak masak.pantas dan segera.boleh jimat banyak masa waktu memasak.dh tak payah kopek2 bawang bagai.campak saja pes terus masukkan bahan2 utama.siap!semua lengkap!

seawal pagi lagi abg ron dgn ayahanda kls dh pergi ke pasar borong carik bahan2 nak buat pes.bawang sebeban.sampai bengkak2 mata kls mengupas bawang.walaupun dh direndam bawang2 tu bagi mengelak mata pedih.sudahnya leo tya..

"kenape yang.." suka meniru papa ron panggil kls

"mata mama pedih la sayang..cian mama.." cuba mintak simpati

"mama..don't put soap in ur eyes..pedih..!"
he3..asal mata berair je leo kata masuk sabun.
terus leo letakkan tapak tgn atas mata kls sambil urut2..
kalau macam ni mama mmg terus baik.sgt cair tgk leo have empathy.



inilah hasilnya pes yg dh siap.mmg byk.boleh lah buat masak2 sayur, mee kari,mee kuah, nasi goreng,tumis udang sotong ikan dan masak benda2 basic.mmg cepat!

ada tiga jenis pes.tulisan tu tulisan ayahanda kls supaya kls tak pening tertukar.pes hijau ada dua.yang tepi belah kiri tu ada 4 bekas pes pedas ada cili api dan udang kering.yg dua bekas tgh2 tu plain yg basicje  xde cili utk goreng2 sayur.

yg paling kanan pes merah tu ade 5 bekas pes bahan2 sama mcm pes hijau pedas.cuma tukar cili.merah ni pakai cili merah giling.rasa mmg berbezalah sikit.tapi semuanya sedap!

agak utk stok setahun masak ni kan.ayahanda kls senyum je.oleh sebab nama pun pes jadi gunanya sedikit saja dah rasa.cukup dgn garam semua.tinggal lagi nak alter rasa ikut sesedap rasa kita.

kls sgt berterima kasih dan terharu dgn sumbangan ayahanda kls yg sanggup bersusah payah menghasilkan pes ni.bukan senang nak senang memasak setahun.sgt2 terharu.

No comments:

Post a Comment