i love uols!

Nuffnang

Anda suka blog ini?

Wednesday, March 16, 2011

samba kotuk omak den-langkah domi langkah!

*jangan refresh screen anda.
anda memang sedang membaca di blog yang betul!
sila baca dengan keadaan mulut telopong.
eksesais muka pepagi*

pokoba waghih sumo??

solamat haghi rabu yo.

den pun waghih nogori yo...ado sesapo yang den kona??

ari ni aden takdo apo nak buek.

TAPI! ati den yang tak tonang!

SOKALI..den ingek nak maen masak-masak lauk kampong.

dah lamo e tak masak....borjoman nunggu ko? 

*ko den yang porasan oghang nunggu??...papolah!..*

kito layan yo lah...!

bahan-bahan eh..


ikan bilih di gogheng sampai gaghing.
den gogheng campor dongan gulo sosiap.
gulo tu ikut suko lah nak lotak banyak mano.
ikut banyak ikan bilih la.


bawang meghah.pun ikut suko.


bawang putih pun samo.ikut suko ati den.
lagi banyak lagi sodap.
tak kiro la kotiak bacin ko *boleh pitam laki den
yang ponting eh sodap!
nanti sopray popium bobanyak yo..


lado api den boli dalam tigo ringget.
*ni mang nak bagi beghak lancor!


bolacan den gogheng.
kojap yo tak yah lolamo nanti hancor.
bolacan pun tak yah banyak nanti ghompong idung!


ikan bilih dah gagheng di tos kan minyaknyo yo


lado api tadi di bolen dongan bolacan gogheng.
bawang meghah dan putih


gini lah ghupo e setolah siap bolen
kalo boleh bijik lado e bia hanco..
kalo tak hanco gak gigit yo pakai gigi maso makan yo.
jangan tolan!


umangaii banyaknyo lah!
somangkuk hontak!
lado bolen tadi yang siap di gogheng.
hmmm..wangi sungguh..!
 den simpan separuh buek pes.
*banyak nyo pes ghumah den kan


sotoghuihnyo..campurkan ikan bilih dongan pes tadi hinggo sobati


lopeh tu campakkan bawang meghah yang di mayang.
lagi banyak bawang meghah lagi umphh..!
*sekodi bawang den guno


balek-balekkan hinggo layu sikit.
kalau nak lotak poghiso pun boleh.ikut suko


dah siap!
samba kotuk omak den!
omak oo omak..beghapo bintang??
se ghaso dah sodap dah ni..
cubo torai den jamin sodap!

sokian.
 solamat molancor yo!



40 comments:

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

hi mamaglam.. salam perkenalan.. thanks sebab sudi singgah.. :-)

c-tea said...

nmpk sodap la ikan bilih tu...tapi tak podeh ko kak???

Sham said...

perghh cili padi+bolacan...eden torai...!

folow balik mamaglamdiva...wah bling2 gitu...

Siti Nurul Ain said...

hahahaha...

akak selegho kito samo la kak..
lagi podeh lagi sodap..
kalau duduk noghori, tak makan podeh.. tak rock la kan kak?

peberet esey nie kak..uih..kocor liur sey dah ha,,,,

jღ®ϊ●●ղՕvЗllღ said...

adoii!! sodapnyo .. by the way sis .. PEJO tu .. perak+johor :) haha ..

mmg suke makan sambal ketuk ni .. time kasih for da step :)

miss nur mohamad said...

oke bilo tengok yo air lior sey da meleleh da...

GadisGula-gula said...

haha!! kaka... adoii.. berbolet bolet lidah orang kuala lumpor ni baco kak punye resepi ni oii! haha~ adoi.. gelak2 saye kak.. tapi sedap.. cume en.. ade r perkataan yang sye ta paham. haha~
sopray popium tu apE?
pes tu apE?
setoghuihnyo tu apE???

jღ®ϊ●●ղՕvЗllღ said...

pes tu lepas ..

setoghuihnyo tu seterusnya ..

haha .. betoi ke sis??..

a-Me said...

wah.. nmpk sedap.. boleh cuba ni.. hihi.. Follow u back.. :)

Diari-Selebriti-Mama said...

terima kasih semua sudi singgah..

c-tea: memang podeh tu..boghapi tolingo..

sham:jangan tak torai..jamin sodap!

ain:lagi podeh lagi umph! haa..dah kocur tu poie la torai.bukan susah sumo eh bajet blako.

auni: haha ingatkan apela pejo tu..tks la tolong explainkan.tapi pes tu maksudnya paste atau stok. :D

nur n a-mie:jangan lupa try..:)

Diari-Selebriti-Mama said...

adik gulo-gulo: haha..ahkak pon berbolet-bolet gak haa..
memang sedap.rugi kalau orang keyel tak try.
sopray popium tu spray perfume la..
hahaha naseb ko la gulo-gulo lidah terbolet!

Hafeezan said...

Wahh... ada segmen Chef Mama Diva, boleh join semangkuk. hehehe...

Yati said...

kelakor pula baca resepi dalam bahasa nogori. :)
Banyak tu cili api, mesti berasap makan. Hehhhe...

Hafeezan said...

sorong papan tarik papan, buah kelanji atas pelahu, suluh makan saya makan, suluh buat sendili saya tak tahu... jawap, jangan tak jawap mama ye...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

wahhhhh mencilehhh den nengok cili tu haaa..smpai sini meleleh mama oiii =)

liena said...

nampak sodapp samba ni. anta kek liena sikit. kek batu pahat ni ha. hehe. terliur den nengok. ;p

Yatie said...

uwaaaa...mmng betul2 kawwww sambal ghetuk ni..mau berpeluh2 bila makan..yg ponting sodap....

Chekgu Azrine said...

sedapnya nampak..nak cuba la next time..saya mmg selalu wat ikan bilis goreng bog cili api..tp tak penah blender...fuhh..sure terangakt nih!!

ct N honey said...

ini peberet hubby ct ni,kalau malas sangt nak masak,buat je sambal ni,mesti selera dia makan,ct pun senang tak payah buat lauk yang susah2,.........

ArMie said...

wallawei... terliur dah ni... den tau, mosti sodap ni..

khairiyah said...

omak aihh sodapnyo samba kotuk omak neh. nti nak cubo torai..ehe,..mcm pelik lak bile org sgor ckp nogori. kalo eden saloh botulkan yo..hihi..nice entry sis ^^

chocochoky said...

kak ! terliur dah ni, haha..
hamek, pekat bona loghat nogori, ese org nogori colop je.. :)

nohoho =) said...

sedap ke ni?hehe

Adzriel AB said...

kenduri ke ni? tak ajak pun. den dokek yo..

leyzajamil said...

banyak blog letak resepi bilis goreng, kali ni sy jumpa bilis 'sambal ketuk' la pulak..kalau style Jawa ditumbuk nya bilis goreng tu dengan bahan2 diblend tadi..rencah serupa semua..nyum2..

Hazrina Erin said...

sedapnya!!!!lapa lakkkk,..mahu boleh?^^

Ct Arina said...

omakkkk sodap eeeee! den nk torai balik nnt!

Nour Akmal said...

singgah cni jln2 smbil follow..nice entry..=)

b a m b a m ' s said...

fulamaaakkk~! kocor air liur dennn hah! takdo lobih ko kak..meh lar anta kek sini ckit..jgn lar kodokot ngan dennn!!hehehehe

Miss Tira said...

Ni kalau makan tunggu je laa tepi jamban tu. Hahaha. Meletup-letup perut. :D

Beauty n The Beads said...

umangaiiiiii... mencongkam bona ni...
gamba langkah domi langkah tu semuo pon mengguda lahai...(taip komen sambil meleleh air lio)

Huszaini said...

Humang aii... podeh berapi nih!

Cikin said...

telan aer liur je ni hah :)

Teenager Housemaid said...

salam ziarah mamaglamdiva balik..
arha~
tenkiu sebab drop by kat blog saya..
arha~ saya pun follow blog mama ni..
wah!!
sedapnyer...
masakkan untuk Cik M boleh? muehehehe..

lagi satu..header belog mama chantek banget!!!

Diari-Selebriti-Mama said...

timo kasih lah pado sumo yang mencilehh..
hahaha..
tak dapek nak nolong do..
ekau torai la buek..monjadi yo tu..
memang mencongkam..
jangan lupo tutup pintu jamban yo
chef mama diva sayang uols..
tenkiu..tenkiu..
i love u..i love u!

Lieynanilaz said...

saya datang singgah...mesti podeh...org nogorikan suko podeh3...tapi sayo pun suko makan podeh....

manggosteen said...

macam sedap je..b;ley try ni..masak org bujang..ahahah

fadwah said...

aduhaii...sodapnyo kak oiii...potang ni jugak aku masak ni...hihi salam kenalan, husband pon oghang nogoghi neh..suko la dio klu aku masak ni

-oP_ida- said...

adoiyaiiii...my pebret nie....

suka ngan resepi ORANG NOGORI nie...sobab eih..PODEIH-PODEIH laka..eheheh

nice to meet mOmmy.....aummmmmm

Diari-Selebriti-Mama said...

lienanilaz: ") cubo dulu memang podeh!

manggis: ekau pun samo jang.ni mang sonang yo ni.oghang bujang pun boleh buek

fadwah:memang makanan oghang nogoghi.tu yang mencilehhh

ida: aummm..kalau tak podeh bukan nogoghi namo e

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Welcome to my fantasy world! what’s your dreams? everybody comes here; this is fantasy world.
land of dreams.some dreams come true, some don’t; but keep on dreamin’-this is fantasy world.Always time to dream.
so keep on dreamin'. If you focus on what you left behind you will never see what lies ahead! you must not let anyone define your limits because of where you come from. Your only limit is your soul. be imaginative! strong-hearted! only the fearless can be great. So lets live life the way you dream it!
Wildest dreams!

*you can take whatever you want with the backlink*





About Me

My photo
And who am I? That's one secret I'll never tell ... You know you love me. XOXO Love Sweetheart